Nicolas von Kraemer
Det finns tydligen en gnagande känsla även bland Trumps svurna fiender att det effektiva (men kontraproduktiva) tystandet av presidenten sätter ett farligt prejudikat. Samt illustrerar detta deras egen vanmakt. Trots det universella fördömandet av Trump väckte Silicon Valleys bestraffande av presidenten nämligen en viss oro till och med bland statsöverhuvuden och EU-kommissionärer som Merkel och Thierry Breton.
Samt hos vårt egna Yle där Juha-Matti Mäntylä skrev om hur ”intressant” det är att det nu är företagen som reglerar statsmakten och inte tvärtom. Alexey Navalny, som bokstavligen känt av tyranniets toxiska sidor, beskrev nedstängningen som ”censur”. Och visst finns det något just intressant i att Putin, för att inte tala om det kinesiska kommunistpartiet, får ströva fritt på twitter.
Eller egentligen inte. För åtgärderna mot Trump är kulmineringen av en maktutövning tech-mogulerna utövat redan länge och som alltid tycks slingra sig parallellt med vissa politiska och ekonomiska intressen. Det handlar om ett flexande och en försmak av det pådrag som kommer att svepa över dissidenter (det vill säga inte bara extremhögern) på social media. Däremot har Silicon Valley inget otalt med det kinesiska statsmaskineriet.
Vad var det Carl Schmitt hävdade redan 1922? ”Suverän är den som beslutar över undantagstillståndet”. Detta var den första frasen som studsade i mitt huvud efter att presidentpulpeten tystats. Otvivelaktigt råder inte full klarhet i var suveräniteten ligger i det amerikanska systemet, vilket givetvis är orsaken till Trumps uppkomst från första början. Vart denna upptrappning leder återstår att se. Men det är bara en tidsfråga innan det växande antalet digitala nomader börjar bygga nya system medan de stora tech-bolagen relegeras till samma roll de gamla tidningshusen innehar idag.
Trumps fall innebär både ett slut och en början.
15/01/2021
Snygg ”katedral” i bilden.
16/01/2021
Passande eller hur?